Motorrijbewijzen in Nederland

Er zijn drie categorieën motorrijbewijzen: A1, A2 en A
Welke categorie motorrijbewijs (A1, A2 of A) men nodig heeft, hangt af van het motorvermogen, leeftijd en ervaring:

Categorie A1
– Motorrijwielen met een maximale cilinderinhoud van 125 cm3, een maximumvermogen van 11 kW en een vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,1 kW per kg.
– Motorrijwielen met een volledig elektrische aandrijving met een maximumvermogen van 11 kW en een vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,1 kW per kg.
– Gemotoriseerde driewielers met een maximumvermogen van 15 kW.

Categorie A2
– Motorrijwielen met een maximumvermogen van 35 kW en een vermogen/gewichts-verhouding van minder dan 0,2 kW per kg, die niet zijn afgeleid van een voertuig met meer dan het dubbele vermogen.

Categorie A
– Motorrijwielen met onbeperkt vermogen.
– Gemotoriseerde driewielers met een vermogen van meer dan 15 kW.

Voorbeeld van een vermogensuitdraai

Verzekeren van een naar 35kW teruggebrachte motor

Geregeld melden jongere of startende motorrijders zich bij ons met de volgende verzekeringsvraag:

Ik heb een motor met een uitdraai van de testbank, waaruit blijkt dat deze is teruggebracht in vermogen naar 11 kW of 35 kW, hoe gaat dit met verzekeren?

De motor is niet op kenteken in vermogen aangepast en heeft bij de RDW dus een vermogen van meer dan 35kW. Dit is te controleren via ovi.rdw.nl.

Motoren die teruggebracht zijn in vermogen kunnen wij verzekeren via Quakel Assuradeuren.  Voor de hoogte van de premie en of we de motor kunnen verzekeren, is het originele vermogen bepalend. Na toesturen van een kopie van de uitdraai rollerbank ( certificaat) komt een van de volgende clausules op de polis te staan. Speciaal voor beginnende bestuurders hebben wij de Motor Opstap Verzekering, waarbij u na een half jaar verzekeren direct uw eerste schadevrije jaar kan krijgen, hierover kunnen we u telefonisch meer vertellen.

Clausules op de polis:

11 kW (A1)
Wij zijn ervan op de hoogte (van u ontvangen certificaat / uitdraai) dat in uw motor van maximaal 125 cc een 11 kW begrenzingset is ingebouwd. In afwijking van artikel 19 zullen wij ons daarom niet beroepen bij een eventuele schade op het ontbreken van dekking. Zodra de begrenzing van de motor is gehaald, dient u ons daarvan zo snel mogelijk op de hoogte te brengen.

35 kW (A2)
Wij zijn ervan op de hoogte (van u ontvangen certificaat / uitdraai) dat in uw motor een 35 kW begrenzingset is ingebouwd. In afwijking van artikel 19 zullen wij ons daarom niet beroepen bij een eventuele schade op het ontbreken van dekking. Zodra de begrenzing van de motor is gehaald, dient u ons daarvan zo snel mogelijk op de hoogte te brengen. Lees hier meer over het terugbrengen van het vermogen naar 35 kW.

Direct verzekeren?

Direct je premie berekenen? Klik hier voor het vergelijken van diverse verzekeringen. Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Bel dan tijdens kantooruren naar 0172-427035


Gerelateerde artikelen