We hebben allemaal wel eens iemand langs de weg zien staan met pech, en dan waarderen we des te meer dat ons eigen voertuig nog steeds probleemloos functioneert, of dat nu een motor, auto of brommer is. Voor het geval dat ook u ooit in zo’n situatie belandt, is het handig om te weten wat te doen. We leggen u dit graag uit.

Belangrijk bij pech onderweg

Waar u ook pech krijgt, het is belangrijk om te beseffen dat uw veiligheid voorrang heeft op die van uw voertuig. Breng eerst u zelf buiten gevaar en dan uw voertuig. Het is vooral een kwestie van het hoofd koel houden en rustig beoordelen wat er aan de hand is. In sommige gevallen is het probleem aan het voertuig zelf te verhelpen.

Probeer te allen tijde uw situatie opvallend te maken. Als u onderweg bent is het volgende handig voor als u onverwachts stil komt te staan:

  • Activeer de knipperlichten: Om de situatie duidelijker te maken, is het verstandig om uw waarschuwingslichten te laten knipperen. Hierdoor valt uw voertuig nog meer op.
  • Veiligheidshesje: Voor uw eigen veiligheid is het aanbevolen om een veiligheidshesje bij u te hebben/dragen. Hierdoor bent u beter zichtbaar voor andere bestuurders.
  • Motorhelm: In geval van motorpech kunt u uw helm op de grond leggen, wat wordt beschouwd als een signaal van problemen met de motor.
  • Gevarendriehoek: Als u met de auto pech heeft, plaats deze driehoek dan op een afstand van 30 meter van uw voertuig, zodat andere bestuurders tijdig kunnen waarnemen dat er een voertuig stilstaat.

Het is lastig om een gevarendriehoek op de motor mee te nemen. In dat geval is het verstandig om uzelf en uw motor zo dicht mogelijk bij de kant of berm te parkeren. Voor uw eigen veiligheid is het altijd slim om achter de vangrail te gaan staan.

Pechhulpverzekering

In geval van pech is het handig om een pechhulpverzekering te hebben. Of de pechhulpverzekering in uw polis is inbegrepen, verschilt per verzekeringsmaatschappij. Informeer bij het afsluiten van uw verzekering of er pechhulp bij in zit of niet.


Gerelateerde artikelen