Indien u schade rijdt en Volledig Casco (allrisk) verzekerd bent, ligt het voor de hand om de schade te claimen op uw verzekering. Vraag u hierbij wel af wat de gevolgen zijn voor uw toekomstige verzekeringspremie. Het is namelijk zo dat iedere keer dat u een schade op uw verzekering claimt, er ten minste 5 schadevrije jaren in mindering worden gebracht. Indien u al 30 jaar schadevrij rijdt zal dit niet direct invloed hebben op uw verzekeringspremie, echter valt u dan terug tot de hoogste bonus malus trede. Indien u bijvoorbeeld 5 jaar of minder op uw motor heeft staan dan maakt dit een enorm verschil in premie.

Verzekeraars bieden de mogelijkheid om het door de verzekeraar betaalde schadebedrag terug te betalen, hierdoor levert u geen schadevrije jaren in en valt u dus niet terug op de bonus malus ladder. Op langere termijn kan dit voordeliger uitpakken dan het claimen van de schade. Hieronder een rekenvoorbeeld:

Jan Klaassen is 29 en heeft 7 schadevrije jaren op zijn BMW R1200 GS uit 2016. Jan is Volledig Casco verzekerd en gaat met zijn vrienden een weekendje toeren in de Eiffel. Jan en zijn vrienden parkeren de motor bij een terrasje, echter bij het afstappen verliest Jan zijn evenwicht en moet de motor neerleggen. Er zit schade op een aantal valbeugels, maar gelukkig niet op het frame. De geschatte schade bedraagt €450,-. Het verschil in premie bedraagt na terugval maar liefst €681,93 per jaar. In jaar 2 is dit verschil nogsteeds  €596,69 per jaar. Met andere woorden, voordat Jan op dezelfde premie zit als voor de schade, duurt dit meerdere jaren. Binnen 1 jaar heeft Jan deze schade er uit. Jan kan de schade dus beter terugbetalen (of zelf betalen).

BMW R1200 GS Adventure, Volledig Casco (allrisk)

7 Schadevrije jaren – Jaarpremie     €812,60

2 Schadevrije jaren –  Jaarpremie   €1494,53

Verschil                                                  €681,93 per jaar.

Heeft u vragen over de gevolgen van schade voor uw premie? Bel ons gerust 0172-427035 of stuur een mail naar info@combimotors.nl.


Gerelateerde artikelen