U heeft vast wel eens gehoord van het taxeren van een motorfiets. Maar waarom zou u deze laten taxeren? Waar kijkt een taxateur naar en waarvoor kan een taxatie van belang zijn? Er zijn namelijk een aantal belangrijke voordelen; deze leggen wij u graag uit.

Bepalen van de waarde

Om te beginnen is het goed om te weten dat indien u een “normale” verzekering afsluit, deze bij het uitkeren van schade, altijd uit gaat van de dagwaarde. De dagwaarde wordt bepaald door te kijken naar de staat van de motor, het aantal kilometers wat er op de teller staat en de leeftijd van de motorfiets. Deze dagwaarde is een aflopende waarde die bepaald wordt door de markt.

De dagwaarde doet niet altijd recht aan de werkelijke waarde van de motorfiets, een taxatie biedt hier uitkomst. U kunt de motor dan tegen taxatiewaarde verzekeren, waardoor u bij totaalverlies de getaxeerde waarde uitgekeerd krijgt.

Wanneer is taxeren een optie voor u?

Het taxeren van een motor is relevant indien u van mening bent dat uw motor meer waard is dan de algemeen geldende dagwaarde. Dit kan zijn omdat uw motor een uniek exemplaar is door bijvoorbeeld de aanpassingen die u heeft gedaan. Ook kan het zijn omdat uw motor een oldtimer is.

Wat houdt taxeren in?

Op het moment dat u besluit om uw motor te laten taxeren gaat de taxateur nauwkeurig kijken wat uw motor waard is. De taxateur kijkt naar de technische kant van de motor, hoe de motor eruit ziet en naar de eigenschappen die de motor heeft. Indien u bijvoorbeeld andere onderdelen heeft gemonteerd op de motor, denk hierbij bijvoorbeeld aan een andere uitlaat, een handgeklopte tank of een special paint-lak, dan is uw motor uniek en dit wordt meegenomen in de waardebepaling. Het is echter niet zo dat een onderdeel van €100,- ook daadwerkelijk €100,- aan de waarde van de motor toevoegt.

De taxateur stelt een rapport op wat 36 maanden geldig is en waarin de waarde van de motor wordt vastlegt. Dit rapport wordt bij de verzekeraar aangeboden en diverse verzekeraars nemen de waarde van dit rapport over als de verzekerde waarde. U kiest dan voor de taxatiewaardegarantie. Met andere woorden: stel dat de motor gestolen wordt of hij wordt total loss verklaard, dan bent u verzekerd voor het bedrag in dit taxatierapport en dat is het bedrag wat maximaal wordt uitgekeerd.

Verschil tussen taxatiewaarde- en aankoopwaarde garantie

De taxatiewaarde en aankoopwaarde zijn twee verschillende dekkingen die de waarde van uw motor bepalen. De taxatiewaarde is een momentopname van de waarde van uw motor. De taxatie wordt uitgevoerd door een onafhankelijke taxateur. De aankoopwaarde is het bedrag dat u daadwerkelijk heeft betaald voor de motor.

Verkopen

Ook met de verkoop van uw motor kan een taxatierapport van waarde zijn. Door de taxatie weet u precies wat uw motor waard is en voor hoeveel u deze ongeveer kunt verkopen. Let er wel altijd op voordat u uw motor laat taxeren of de taxateur een geldig certificaat heeft om een taxatie uit te mogen voeren. Instanties die een dergelijk certificaat uitgeven zijn bijvoorbeeld VRT en Fehac.

Taxatie & verzekeren

Bij zowel een WA Beperkt Casco als WA Volledig Casco (allrisk) verzekering is het relevant om een taxatie uit te laten voeren. Met een geldig taxatierapport kan de verzekeraar de eventueel geleden schade vergoeden op basis van de taxatiewaarde. Echter is het wel verplicht dat de verzekeraar op de hoogte is van het taxatierapport en dat de premie daar op is aangepast. Wanneer dit niet het geval is, zal de verzekeraar alsnog de dagwaarde uitkeren.

Taxatiewaarde verzekeren bij Combi Motors Verzekeringen

Overweegt u om uw motor te taxeren? Combi Motors werkt met diverse verzekeraars samen; bij een aantal is het mogelijk om de motor tegen taxatiewaarde te verzekeren. Wij helpen u graag met een passend advies voor de juiste verzekering. Bel ons gerust op 0172-427035 (maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur). Het is niet mogelijk om een motor tegen taxatiewaarde online te verzekeren.


Gerelateerde artikelen