In de wet is het niet verboden om tussen de file door te rijden met de motor. Er zijn echter wel een aantal gedragsregels opgesteld waar de motorrijder zich aan moet houden. In het geval van een schade of ongeluk in de file wordt er vaak teruggegrepen op deze gedragsregels:

Vanzelfsprekend is een gepaste snelheid van belang. Een te hoge snelheid zorgt voor een schrikreactie bij de automobilist. Als stelregel kunt u een maximale snelheid van 30 kilometer per uur en een snelheidsverschil van 10 kilometer per uur aanhouden.

Zorg dat u bent voorbereid om te stoppen of indien mogelijk uit te wijken. Een gat wat ontstaat in de file wordt ook opgemerkt door een automobilist, die kan zomaar van baan wisselen. Indien er een brug open staat of er is sprake van een langdurige file dan kan een automobilist ook uitstappen om te kijken wat er is gebeurd.

Op drukke trajecten komt het geregeld voor dat u met meerdere motorrijders achter elkaar aan rijdt. Houdt rekening met elkaar en houdt ten minste 2 autolengtes afstand. Indien u merkt dat een andere motorrijder veel sneller is dan u, is het beleefd om deze voor te laten, dit is echter niet verplicht.

Indien u de file nadert, kunt u het verkeer achter u waarschuwen door middel van uw alarmlichten. Doe deze echter weer uit wanneer u tussen de file door rijdt. Dit kan verwarrend werken voor de automobilisten. Het is gebruikelijk dat u de auto’s tussen de 2 meest linker banen passeert. Geef ook richting aan wanneer de file eindigt en u weer plaatsneemt op een van de rijstroken.

Let er ook op dat u niet over de verboden rijstroken rijdt; zoals de vluchtstrook, een verdrijvingsvlak of een busbaan bijvoorbeeld.


Gerelateerde artikelen