Yamaha R-serie

Het is ongelooflijk dat het bijna 25 jaar geleden is dat Yamaha de motorwereld op zijn kop zette met de onthulling van de allereerste R1 voor een verbijsterd publiek van journalisten die nauwelijks konden geloven wat Yamaha had gemaakt. Met zijn ultralichte gewicht, opmerkelijk compacte afmetingen en toonaangevende vermogen in zijn klasse, vertegenwoordigde deze iconische motorfiets het begin van een werkelijk verbazingwekkend nieuw tijdperk voor Europese Supersport-rijders.

De komst van de eerste R1 was nog maar het begin. R1M, R6, R3, R125 en meer recentelijk de R7 zouden in zijn bandensporen volgen, stuk voor stuk gecreëerd naar het beeld van R1 – de onbetwiste King of Supersport. Door echte racemotortechnologie en -prestaties naar de straat te brengen, hebben de modellen uit de R-serie van Yamaha al een kwart eeuw vele duizenden motorrijders geïnspireerd.

Yamaha’s R-serie blijft de agenda bepalen met het grootste aanbod aan opwindende Supersport-modellen van 125 cc tot 1000 cc. Met een winnend trackrecord in ’s werelds meest prestigieuze racekampioenschappen, heeft de R-serie zich gevestigd als de definitieve familie van hoogwaardige machines. En voor 2023 bevestigt de lancering van de volgende generatie R125 Yamaha’s toewijding om elke rijder de meest uitzonderlijke rijervaring met hoge prestaties te bieden.   

4e generatie R125: R-aansluiting

Toen Yamaha in 2008 de allereerste R125 lanceerde, bracht het geavanceerde Supersport-ontwerp en -technologie naar de 125cc A1-licentieklasse. Door nieuwe normen te stellen voor opwindende prestaties, wendbaarheid en agressieve stijl, werd deze best-in-class fiets een succes van de ene dag op de andere – en heeft hij zijn positie als de eerste high-performance lichtgewicht tot op de dag van vandaag behouden.

Gedurende de afgelopen 15 jaar is deze iconische machine consequent geëvolueerd om zijn status van superster te behouden onder prestatiegerichte rijders die op zoek zijn naar de ultieme race-ontwikkelde motorfiets. Ontworpen voor jonge en compromisloze Supersport-rijders aan het begin van hun relatie met de R-serie, blijft de R125 de weg vooruit wijzen.

Elke Yamaha Supersport is ontwikkeld met hetzelfde pure R-Series DNA dat het vlaggenschip R1 tot de dominante motorfiets in de World Superbike-races heeft gemaakt. Racetechnologie komt ook duidelijk naar voren in de 2023 R125, van het dynamische nieuwe koetswerkontwerp tot de Deltabox-frametechnologie en de radiaal gemonteerde voorremklauw.

Met een direct herkenbaar nieuw gezicht dat rechtstreeks is geïnspireerd op de R7 – en uitgerust met aangesloten TFT-instrumenten, evenals een reeks chassisverfijningen en nieuwe elektronica – geeft de 4e generatie Yamaha R125 elke rijder een echt voorproefje van waar R/World kan Neem ze.

Nieuwste ontwerp uit de R-serie

De R125 krijgt een geheel nieuwe look die zijn status als Yamaha’s ultieme lichtgewicht Supersport onderstreept en de R-serie familiebanden versterkt die hem tot zo’n speciale motorfiets maken.

Een krachtige nieuwe bi-functionele LED-koplamp zit centraal in de M-vormige neus en levert een schitterend dim- en grootlicht voor uitstekend zicht en zicht. De ultracompacte afmetingen en het lage gewicht van de koplamp hebben de montage mogelijk gemaakt van een zeer aerodynamische voorkuip met R7-geïnspireerde LED-positielichten om de R125 een radicaal nieuw ‘big-bike’-uiterlijk te geven.

Met een agressiever gezicht, een aerodynamische nieuwe kuip en opnieuw ontworpen geventileerde tankdeksels die het gevoel van een sterke horizontale stroming overbrengen, transformeert de geheel nieuwe carrosserie het uiterlijk van de lichtste Yamaha Supersport. Dit hervormde koetswerk geeft een volledig gecoördineerde en verfijnde look die de status van deze best-in-class motor als de premium high performance 125 onderstreept.  

R1-geïnspireerde 5-inch TFT-instrumenten

De nieuwe 2023 R125 profiteert van de allernieuwste 5-inch full colour TFT-instrumenten geïnspireerd op het vlaggenschip R1. Er zijn twee verschillende grafische thema’s: de rijder kan het ‘Straat’-thema of het ‘Track’-thema selecteren om bij verschillende rijsituaties te passen. ‘Straat’-thema omvat een centrale digitale snelheidsmeter en een toerenteller van het staaftype, evenals een reeks aan de basis met waarschuwingslichten voor knipperlichten/grootlicht/temperatuur. ‘Track’-thema is een meer gerichte lay-out met een centrale rondetimer met een geheugen voor 25 ronden en een toerenteller van het staaftype erboven – die de rijder belangrijke informatie geeft wanneer hij zich op een racecircuit bevindt.

Beide schermthema’s hebben een programmeerbaar schakellampje bovenaan het scherm – en het ‘Track’-thema bevat een programmeerbaar toerentalmeterbereik, waardoor de rijder de beelden kan aanpassen aan hun rijstijl en individuele voorkeuren.

Smartphone-connectiviteit

In contact blijven is nu nog gemakkelijker voor R125-rijders omdat het 2023-model is uitgerust met een Communication Control Unit (CCU) die smartphone-connectiviteit mogelijk maakt. Om de connectiviteit te activeren, moet de smartphone van de berijder eerst via Bluetooth® met de machine worden verbonden met de gratis MyRide-app van Yamaha. Zodra de eigenaar zijn smartphone heeft gekoppeld, kan hij meldingen van inkomende oproepen en sms-berichten op het nieuwe 5-inch TFT-scherm zien, evenals belangrijke parameters van de fiets volgen via de app.

Berijders hebben ook toegang tot informatie, waaronder de batterijstatus van de smartphone, en in het geval van een technisch probleem met de R125 kan het systeem een ​​Yamaha-dealer of een andere door de eigenaar geselecteerde contactpersoon op de hoogte stellen.

Tractiecontrolesysteem

Voor het hoogste niveau van vertrouwen en controle is de R125 uitgerust met een tractiecontrolesysteem. Samen met de A&S-koppeling en het optionele snelschakelsysteem stelt de tractiecontrole de R125-rijder in staat om een ​​hoge mate van bestuurbaarheid te ervaren, vooral tijdens vol gas accelereren. De status van dit schakelbare systeem wordt weergegeven op de nieuwe 5-inch TFT-instrumenten en kan worden uitgeschakeld voor bepaalde situaties, zoals rijden op het circuit.

Nieuwe op R1 geïnspireerde bovenste drievoudige klem en stuurschakelaars

Het algehele gevoel en uiterlijk van de cockpit van de R125 wordt naar een geheel nieuw niveau getild met de nieuwe 5-inch TFT-instrumenten en de nieuwe R1-geïnspireerde hoogwaardige bovenste drievoudige klem die het pure R-Series-DNA van de motor versterkt.

Het clip-on stuur is uitgerust met nieuwe, op de R1 geïnspireerde ergonomische schakelaars waarmee de rijder verschillende functies intuïtief kan bedienen, waaronder het nieuwe TFT-schermthema.

Voorbedraad voor quickshifter

Elke Yamaha R-serie is een machine uit de racerij die is geïnspireerd op de compromisloze geest van de winnende R1M en gebouwd met de nieuwste racetechnologie. Het 2023-model is voorbedraad voor een quick shifter, waardoor het voor R125-rijders eenvoudig is om een ​​origineel Yamaha quick shift-systeem te monteren dat naadloos vol gas opschakelen mogelijk maakt voor sterkere acceleratie.

Michelin Pilot Street-banden

Het 2023-model is uitgerust met Michelin Pilot Street-banden die zijn ontwikkeld om een ​​sportief rijgedrag te bieden in combinatie met sterke prestaties op nat en droog wegdek, terwijl hun nieuwste loopvlakontwerp een uitstekende balans tussen grip en slijtage biedt. Deze combinatie, die op een 100/80-17 voorband en een brede 140/70-17 achterband loopt, geeft de R125 een uitstekende wegligging en wendbaar bochtenwerk.

R125 technische hoogtepunten

 • Nieuw dynamisch koetswerkontwerp van de R-serie
 • Nieuwe bi-functionele compacte LED-koplamp
 • Nieuwe op de R7 geïnspireerde LED-positielichten
 • Nieuwe R1-geïnspireerde 5-inch TFT-instrumenten met twee thema’s
 • Nieuw programmeerbaar schakellicht en toerentalbereik
 • Nieuwe smartphoneconnectiviteit via CCU met behulp van Bluetooth
 • Nieuw tractiecontrolesysteem
 • Nieuwe op R1 geïnspireerde bovenste drievoudige klem en stuurschakelaars
 • Nieuwe voorbedrading voor quickshifter
 • Sportieve, comfortabele en indrukwekkende rijpositie
 • Koppelrijke 125cc EURO5 4-taktmotor met VVA (Variable Valve Actuation)
 • A & S-koppeling
 • KYB 41 mm omgekeerde voorvork
 • 292 mm zwevende schijf vooraan / 220 mm schijf achteraan
 • Lichtgewicht achterbrug van gegoten aluminium
 • Brandstoftank van 11 liter
 • 2-kanaals ABS
 • Radiaal gemonteerde voorremklauw
 • Deltabox frame met geoptimaliseerde geometrie
 • 2-delig berijders-/passagierszadel, 825 mm berijderszadelhoogte
 • Michelin Pilot Street-banden: 100/80-17 voor / 140/70-17 achter
 • Kleuren en graphics van de nieuwe generatie uit de R-serie

Prijs en beschikbaarheid

De 2023 R125 zal vanaf februari 2023 verkrijgbaar zijn in Europa. Neem contact op met uw nationale Yamaha-distributeur voor meer informatie over beschikbaarheid en de lokale prijs.

Kleuren

De Yamaha R125 is in twee kleuren beschikbaar, Icoon Blauw & Tech zwart.

R125 Tech Zwart
R125 Icoon Blauw

2023 R-Series-familie: puur race-DNA

Gedurende 25 jaar voortdurend verfijnd, vertegenwoordigt Yamaha’s R-serie van high-tech prestatiemotoren het toppunt van Supersport-ontwikkeling. Elk model in de 2023-lijn blijft trouw aan het oorspronkelijke ‘geen compromis’-concept van de R-serie, de constante ontwerpfilosofie achter elk model dat met trots het iconische ‘R’-logo draagt.

Gevormd door het racewinnende DNA dat zichtbaar is in elke motorfiets uit de R-serie – en aangedreven door de allesoverwinnende 998cc crossplane-motor – bieden de R1 en R1M prestaties van wereldklasse voor de straat- en circuitrijder die de echte waarde van Yamaha’s race-erfgoed begrijpt .

Gebouwd voor rijders en racers die het ultieme circuitklare pakket nodig hebben, is de circuit-only R1 GYTR volledig voorbereid door Yamaha’s racetechnici. Uitgerust met een reeks prestatiebevorderende GYTR-accessoires, omvat de R1 GYTR-specificatie een hoogwaardige Akrapovic-uitlaat, programmeerbare ECU en lichtgewicht glasvezel-koolstofversterkte carrosserie afgewerkt in Primer White. R1 GYTR is exclusief verkrijgbaar bij Yamaha PRO SHOPS.

Uitgerust met enkele van de meest geavanceerde motor-, chassis- en elektronische besturingstechnologieën die zijn ontwikkeld op basis van de winnende MotoGP®- en World SBK®-racemotoren van het bedrijf, levert de R1-serie de ultieme Superbike-ervaring.

R6 heeft de World SSP® jarenlang volledig gedomineerd, in die mate dat elke rijder die serieus wil winnen er altijd voor kiest om met Yamaha te rijden. Met een raceklare specificatie zijn de R6 RACE en R6 GYTR, die alleen op het circuit verkrijgbaar zijn, de nummer 1 keuze voor baanrijders, racers en teams.

Aangedreven door Yamaha’s koppelrijke 689cc crossplane-motor, is de R7 een van de meest toegankelijke en plezierige manieren om R-World te betreden. Met zijn R1-geïnspireerde styling, uitstekende real-world prestaties en compact chassis, vestigt hij zich snel als een top middengewicht Supersport.

De A2-licentieklasse R3 is bij uitstek geschikt voor rijders die opklimmen vanuit de 125cc-categorie en heeft hetzelfde mooie uiterlijk en dezelfde hoge bouwkwaliteit als elke Yamaha Supersport.

Yamaha bLU cRU-programma en bekers

Het Yamaha bLU cRU-programma is opgezet door Yamaha in samenwerking met FIM Europe en Dorna Sports en is ontworpen om de racesterren van morgen aan te moedigen, te koesteren en te ontwikkelen. Voor 2023 worden alle geïnteresseerde rijders die hun talenten willen laten zien voor topraceteams uitgenodigd om zich in te schrijven voor de R3 bLU cRU European Cup die zal plaatsvinden tijdens geselecteerde Europese ronden van het World Superbike Championship.

In zijn debuutjaar zag de R7 Cup meer dan 100 deelnemers – van circuitdagrijders tot funracers – genieten van het racen met de nieuwe R7. De R7 Cup Series gaat in 2023 zijn tweede seizoen in met minstens 5 Europese landen – en zal eindigen met de R7 Series European SuperFinale die zal worden gehouden tijdens een van de laatste ronden van het FIM World Superbike Championship 2023.

Noot van de redactie:

Wil jij een Yamaha R125 verzekeren? Bereken dan hier je premie!

De winterstop staat om de hoek. Het hebben van een winterstop heeft invloed op de maandelijkse premie, lees hier meer over de winterstop.