Het kenteken van uw motor overschrijven is een van de eerste dingen die u moet doen als u een nieuwe motor heeft gekocht. Het kenteken van de motor moet namelijk op uw naam komen te staan. Het overschrijven van een motor is niet ingewikkeld, maar u moet wel even weten wat er geregeld moet worden en waar u precies moet zijn. Lees hier alles wat u moet weten om een motor op uw naam te laten zetten. 

Dit moet u weten voordat u een nieuwe motor overschrijft

Voor het overschrijven van een nieuwe motor moet u aan enkele voorwaarden voldoen: 

 • U bent minimaal 18 jaar oud.
 • U bent in Nederland woonachtig en ingeschreven bij de gemeente in de BRP (Basisregistratie Personen).
 • U laat uw motor ook daadwerkelijk op uw eigen naam overschrijven.

Motor overschrijven: wat heeft u nodig? 

 • Volledige kentekenbewijs van de nieuwe motor (bij een papieren kentekenbewijs mag alleen Deel 1 eventueel ontbreken)
 • Tenaamstellingscode van de motor
 • Geldig legitimatiebewijs 

Zo laat u uw motor overschrijven

Voor het overschrijven van uw motor maakt het uit of u uw motor bij een dealer of via een particulier koopt. 

Motor gekocht via een dealer

Wanneer u uw motor via een dealer koopt, is het vaak heel eenvoudig om de motor op uw naam te laten zetten. De dealer kan namelijk naar alle waarschijnlijkheid  inloggen bij de RDW en zo de overschrijving voor u regelen. Klik hier voor een overzicht van alle door de RDW erkende bedrijven waar u uw motor kunt laten overschrijven. 

Motor gekocht van een particulier

Heeft u uw motor gekocht van een particulier? Dan moet u de overschrijving zelf regelen. Dit doet u in vier eenvoudige stappen: 

 1. Vraag de verkoper van het voertuig om het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode. 
 2. Ga naar een kentekenloket of een balie/keuringsstation van het RDW met een geldig legitimatiebewijs. Voor de overschrijving van uw motor is een rijbewijs niet verplicht. Bij sommige loketten is het ook mogelijk om op zondag of in de avond uw overschrijving te regelen. 
 3. Van de medewerker krijgt u twee documenten: een tenaamstellingsverslag met de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode en een vrijwaringsbewijs als bewijs dat het voertuig niet meer op naam van de verkoper staat. Dit tweede document geeft u dus aan de verkoper. 
 4. De motor staat nu op uw naam! Het RDW stuurt u uw nieuwe kentekenbewijs vaak dezelfde dag nog op, samen met het tweede deel van de tenaamstellingscode. Let op: deze code wordt vaak als een soort kassabon afgedrukt en wordt om die reden vaak per ongeluk weggegooid. Wij raden daarom aan om de volledige code direct op een andere plek te noteren. 

Uw motor online overschrijven

In veel gevallen is het ook mogelijk om de overschrijving van de motor volledig online te regelen. Hiervoor heeft u de volgende dingen nodig:

 • Kentekencard (dus geen papieren kenteken) en tenaamstellingscode van de motor.
 • Geldig legitimatiebewijs mét chip. Alle paspoorten en identiteitsbewijzen hebben sowieso zo’n chip, net als alle rijbewijzen die na 14 november 2014 zijn uitgegeven.
 • Mobiele telefoon met NFC-chip. 

Zo schrijft u uw motor online over 

Wanneer u een motor online wilt overschrijven, moet u eenmalig een identiteitscheck doen via de DigiD-app. Dit kunt u doen via de website van het RDW. De betaling kunt u voldoen met iDEAL. Na het afronden van de online overschrijving, krijgt u drie e-mails. De derde e-mail bevat het eerste deel van de tenaamstellingscode een link naar het vrijwaringsbewijs. Deze laatste kunt u downloaden of uitdraaien en aan de verkoper geven. Het doorsturen van de link is dus niet voldoende. Enkele dagen na de overschrijving ontvangt u per post het tweede deel van de tenaamstellingscode. 

De kosten voor het overschrijven van de motor 

Er zitten kosten aan het  overschrijven van uw motor. Deze zijn overal gelijk. In 2023 kost het overschrijven van uw motor € 11,40.

Als u met spoed uw kentekenbewijs wilt aanvragen, bijvoorbeeld omdat u naar het buitenland op vakantie gaat, betaalt u € 220 voor de spoedverzending. U kunt er in een spoedgeval ook voor kiezen om uw kentekencard op te halen bij de RDW in Veendam. In dat geval kost een spoedaanvraag € 56. Let op: een spoedaanvraag is alleen mogelijk als u een nieuwe motor heeft gekocht, niet als u uw kentekenbewijs kwijt bent. 

Is het overschrijven van de motor gelukt? Dan helpen we je graag verder bij de volgende stap. In Nederland mag je de weg namelijk niet op met een een motor die niet verzekerd is. Wij raden je daarom aan om diverse motorverzekeringen te vergelijken zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken. Vervolgens kun je gemakkelijk de motorverzekering afsluiten en ontvang je een mail waarbij je direct voorlopige dekking hebt.