Bij Combi Motors Verzekeringen willen we uitdragen dat wij zelf motorrijders zijn en dat we daardoor heel goed begrijpen wat onze klanten willen. Het begint allemaal bij het halen van het motorrijbewijs. Niet iedere collega is in het bezit van het A-rijbewijs en daar moet natuurlijk verandering in komen.

Collega Daniël (34) is gestart met zijn motorrijlessen en zijn ervaringen delen we graag met jou. Daniël houdt in een kort verslagje bij wat hij leert en hoe hij de rijlessen ervaart. Prijzenswaardig is dat hij in november start met zijn rijlessen, toch de tijd dat de meeste motorrijders de motor al in de winterstalling hebben staan óf daar over na aan het denken zijn!

Deel 1:

Allereerst, mijn naam is Daniël, wel in het bezit van een autorijbewijs maar nog nooit de tijd gevonden om te gaan motorrijden. Na het zien van de mooie motorfietsen die wij mogen testen begon het te kriebelen; het halen van mijn motorrijbewijs.

De eerste les zorgde ervoor dat ik nog meer zin kreeg om het rijbewijs te halen

Daniël, na zijn eerste les

Na een korte zoektocht, en advies van mijn werkgever, uitgekomen bij ACM in Alphen, na het eerste contact was het vrij snel geregeld dat ik kon komen lessen. De eerste stap was gezet.

Bij aankomst voor mijn eerste les stond de motor al klaar, een prachtige MT-07. Na een korte uitleg, en natuurlijk het uitzoeken van motorkleding kon ik achterop naar het oefenterrein. Eenmaal daar aangekomen begon de pret, het kennismaken met de motor en dat het niet zo makkelijk is als het lijkt van een afstand. Te beginnen met het gewicht, een MT-07 is niet een zware fiets maar wanneer de motor een beetje naar rechts of links wordt gehouden is het toch een lastig iets om de motor weer rechtop te krijgen.

Hierna mocht ik toch zelf de motor in beweging zetten. Het leren waar het aangrijpingspunt zit, het doorkrijgen hoe het remmen gaat (en hoe snel een motor tot stilstand kan komen), er is veel meer wat komt kijken bij motorrijden dan ik in eerste instantie dacht.

De eerste les zorgde ervoor dat ik nog meer zin kreeg om het rijbewijs te halen.

De tweede les volgde vrij snel op de eerste, het voelde vanaf moment een ook een stuk vertrouwelijker en ik kreeg meer vrijheid. Natuurlijk staat het nog steeds in het teken van de motor leren kennen. De les begon met een kleine herhaling van zetten, eerst de motor in beweging krijgen zonder gas te geven en weer gecontroleerd tot stilstand komen. Al vrij snel werd mij verteld dat er natuurlijk meer versnellingen zijn dan de eerste. Hier kreeg ik mijn eerste indruk hoeveel vermogen een motor eigenlijk heeft en hoe makkelijk dit over te brengen is op de weg.

Mijn nieuwe opdracht werd vanaf 50 km/h tot stilstand komen. Hiervoor kwamen de gebruikelijke foutjes natuurlijk naar boven, niet voldoende schakelen zodat de motor ineens in z’n vrij staat, niet voldoende gas bijgeven waardoor de motor afslaat en wanneer alles wel goed ging met het wegrijden en schakelen bij het remmen kijken hoe de ABS werkt.

Toen het allemaal samen kwam bleek de oefening een stuk makkelijker dan ik in eerste instantie dacht. Ik sloot de les ook af met het goed kunnen remmen op de motor en precies tot stilstand komen waar dat van mij werd verwacht.

Ik kan niet wachten op de volgende les.


Gerelateerde artikelen