Het AVB examen

Afgelopen week mocht ik mijn kunsten vertonen op het examen terrein op Schiphol.

Het examen stond ingepland voor 15.10, we hadden afgesproken om 11.30. Ruim voldoende tijd dus om de laatste puntjes op de i te zetten. Uiteraard kwam ik veel te vroeg aan, Alex mijn instructeur was aan het lesgeven aan een andere leerling. De eerste woorden die hij zei waren; “O ja, je hebt examen vandaag he”. Helaas haalde de opmerking de spanning er bij mij niet uit.

Voordat we gingen rijden kregen we een korte peptalk, dat als we zo rijden als onze afgelopen lessen het examen met twee vingers in de neus te halen is. Had ik maar het vertrouwen in mijzelf die Alex wel heeft.

Aangezien het examen op Schiphol is, en wij ons in Alphen a/d Rijn bevinden moest er best een stuk gereden worden. De snelweg is nog iets te spannend dus binnendoor over provinciale wegen, de eerste keer echt de weg op, in een woord; geweldig! We zijn eerst naar een industrieterrein halverwege gegaan, in Nieuw-Vennep. Hier aangekomen werden alle oefeningen nogmaals behandeld, niet om te leren maar om alles vers in het geheugen te hebben. Uiteraard ging deze generale repetitie dramatisch, remmen ging ineens weer zoals de eerste lessen, slalom zowel langzaam als snel miste ik pylonen en dan hebben we het maar niet over de vertragingsoefening. De moed zakte in mijn schoenen.

Na een uur alles behandeld te hebben, en het nodige binnensmondse gevloek, richting het examenterrein. Gelukkig kon ik heerlijk tot rust komen op de weg ernaartoe, zoals het motorrijden hoort te zijn; smullen van het weer en als mens en machine samen genieten.

Ruim om tijd kwamen we aan bij de RDW locatie. Dit deden we zodat we nog konden afkijken bij andere examens en nog even tot rust konden komen voordat wij mochten. Rustig liepen wij langs de oefeningen, ze stonden allen uitgestald. Snel even naar de WC, en dan rustig meekijken met examens zodat we kunnen zien wat er de bedoeling was, thans dat was het idee.

Terwijl ik op de WC was hoorde ik mijn instructeur ineens; “Daniël, opschieten we mogen al!”, super grappig natuurlijk aangezien ik totaal niet gespannen was. Toen ik naar buiten liep kwam ik echter van een koude kermis thuis, mijn mede leerling was zijn helm op aan het doen en stond al bij de MT-07. Het was geen grapje, niets afkijken, gelijk zelf examen doen.

Daar gaan we dan, nadat ik mij had gelegitimeerd met trillende handen mijn kleding weer goed gedaan, helm op en motor gestart. Goed ademhalen en richting de examinator, nu moet het. Je krijgt bij elke oefening twee kansen, mocht de eerste niet goed gaan mag je deze altijd nog een tweede keer proberen. Indien je na de eerste poging door mag naar een nieuwe oefening is deze dus voldoende.

De eerste oefening is een verplicht nummertje, parkeren van de motor, eerste voldoende is binnen. Langzame slalom, toch een lastige oefening gebleken tijdens de lessen, voldoende twee. Het achtje, geen probleem. Top, alle langzame oefeningen die ik kreeg gingen in een keer goed, langzaam begint de realisatie te komen dat ik dit gewoon kan en nog goed in ben ook. 

Misschien had ik iets te vroeg gejuicht, de snelle oefeningen, hetgeen waar ik zeker wist dat ik op zou scoren dat ging namelijk altijd goed. Uitwijken, mijn favoriete oefening, die zal wel in een keer goed gaan toch? Het is handig om de tips mee te nemen die je tijdens al je lessen hebt gekregen, niet naar de laatste pylon kijken. Gelukkig dat er een herkansing is, de eerste keer was namelijk echt niet goed. Snelle slalom, deze moest ook een tweede keer. Waarom weten zowel mijn instructeur als ik nog steeds niet maar ook die is in de tweede poging binnen. Nog maar twee oefeningen, ik werd steeds relaxter.

Remmen, mijn aartsvijand in de eerste lessen, hopelijk heb ik geleerd van mijn eerdere fouten. Ik kreeg twee remoefeningen, de verplichte noodstop en de optionele precisiestop. Na de noodstop mocht ik direct door, dus voldoende. Het drong mij nog niet door maar ik had inmiddels al 6 voldoendes, de laatste oefening was dus een formaliteit. Ik werd door de examinator geroepen en kreeg de verlossende woorden; gefeliciteerd. Het AVB in de pocket!

Nu begint de echte lol, het AVD. Ik mag de weg op!


Gerelateerde artikelen