Zodra u op pad gaat met de motor of met de auto, vergeet dan niet uw groene kaart mee te nemen. De groene kaart is de oude benaming van het IVB (internationaal verzekeringsbewijs). In het geval van schade is het belangrijk om het IVB bij de hand te hebben, lees hieronder waarom dit het geval is.

Wat kunt u met het IVB (groene kaart)?

Met het IVB kunt u aantonen dat uw voertuig is verzekerd. Op het moment dat u uw voertuig verzekert, krijgt u het IVB per post in de vorm van een groen A4 document of u ontvangt deze via de e-mail in een pdf document. Hier staan belangrijke gegevens op. Denk hierbij aan het alarmnummer voor hulp onderweg, maar ook uw kenteken, geldigheid van de verzekering, het dekkingsgebied en het IVB nummer.

Het IVB nummer is o.a. nodig als er een Europees schadeformulier ingevuld moet worden. Dit nummer is vaak te vinden bij kopje 4 Landcode/Code verzekeraar/nummer en bestaat uit: het land waar u woont, de code van uw verzekeraar en het polisnummer van de verzekering. Met het IVB nummer kan een verzekeraar de benodigde gegevens snel achterhalen.

Landen waar het IVB daadwerkelijk GROEN moet zijn.

Het IVB is verplicht om aan te kunnen tonen dat het voertuig verzekerd is, echter hoeft dit niet in ieder land een (daadwerkelijk) groen document te zijn. De verplichting van een “groen” IVB verschilt per land. In principe is het voldoende om het IVB bij u te hebben (de kleur papier maakt hierbij niet uit)

Echter in de volgende landen is het wel verplicht om het IVB daadwerkelijk op groen papier bij u te dragen: Dit is het geval in: Turkije, Tunesië, Rusland, Oekraïne, Montenegro, Moldavië, Marokko, Macedonië, Israël, Iran, Bosnië, Azerbeidzjan, Servië, Albanië en Bulgarije.

IVB voor Caravan of andere aanhangers.

Indien deze zijn voorzien van een eigen kenteken, dan kunt u deze het beste laten bijschrijven op het IVB van uw auto. Echter in de landen Duitsland, Polen en Spanje dient u wel een eigen IVB van de caravan of aanhanger te kunnen tonen. Let op, ook op het moment als u door deze landen rijdt op weg naar uw uiteindelijke bestemming. Dit extra IVB  kunt u opvragen bij uw verzekeraar.