1 oktober: de naam van Euro95 wordt vervangen door E10

Euro95 wordt vervangen door E10

Over precies een week gaat bij een groot deel van de tankstations Euro95 van de pompen af, dit wordt vervangen door het milieuvriendelijkere E10. Wat betekent dit voor jou en je motor?

Vanuit de overheid is deze milieumaatregel ingevoerd; het grote verschil met Euro95 is de hoeveelheid bio-ethanol. In E10 zit 10% bio-ethanol, waar dit in Euro95 5% is. Bio-ethanol is minder schadelijke qua uitstoot, maar ook nog eens duurzaam te verkrijgen, het wordt namelijk gewonnen uit planten; veelal suikerriet.

Top dat het milieuvriendelijk is, maar wat betekent dat voor mijn motor?

Nieuw- en jong gebruikte motoren ondervinden geen hinder van deze nieuwe mengsamenstelling. Echter bij oudere motoren kan dit gevolgen hebben; doordat bio-ethanol sneller ontbrandt dan de overige 90% van de E10-brandstof. Hierdoor kan de motor minder goed gaan lopen, ook heeft dit invloed op de levensduur van brandstofleidingen en brandstofpomp.  Er is een site ontwikkeld die aangeeft of jouw (oudere) motor bestand is tegen de E10-brandstof, bekijk hiervoor: https://www.e10check.nl/.

Kun je dan helemaal niet meer terecht voor Euro95? Jawel, Euro95 wordt uit gefaseerd, hierdoor zal deze niet van de ene op de andere dag nergens meer verkrijgbaar zijn. Euro98 blijft overigens nog wel verkrijgbaar.