Mogelijkheid tot gebruik van schadevrije jaren

In de meeste gevallen kunt u de schadevrije jaren die u heeft opgebouwd tijdens het leasen van een voertuig, gebruiken bij het afsluiten van een auto- of motorverzekering. Deze jaren geven aan dat u gedurende een bepaalde periode zonder schade hebt gereden en kunnen resulteren in aanzienlijke korting op uw premie.

Verificatie bij verzekeringsmaatschappij

Voordat u uw schadevrije jaren van een leasevoertuig kunt gebruiken, is het belangrijk om contact op te nemen met Combi Motors Verzekeringen. Wij kunnen uw autoverzekering en/of motorverzekering bij verschillende verzekeraars onderbrengen, iedere verzekeraar volgt hierin eigen regels. Ook het hebben van een private lease of zakelijke leaseconstructie kan invloed hebben op de manier waarop de verzekeraar met de schadevrije jaren omgaat. Lees hieronder meer over een aantal uitzonderingen en beperkingen.

Uitzonderingen en beperkingen

Hoewel de meeste verzekeringsmaatschappijen opgebouwde schadevrije jaren met leasevoertuigen accepteren, zijn er enkele uitzonderingen en beperkingen. Sommige verzekeraars staan bijvoorbeeld alleen toe dat schadevrije jaren worden overgedragen van een leasevoertuig naar een vergelijkbaar voertuig, zoals van een geleasede auto naar een nieuwe autoverzekering. Het kan zijn dat schadevrije jaren van een geleasede auto niet kunnen worden overgedragen naar een motorverzekering. Wij kunnen voor u controleren hoe de verzekeringsmaatschappij hiermee omgaat. Zo kunt u ook als u heeft geleased uw schadevrij gereden jaren optimaal gebruiken!

Controle van leasejaren

Om te weten hoeveel jaren u schadevrij met uw lease voertuig u heeft gereden, kunt u verschillende bronnen raadplegen. Ten eerste kunt u contact opnemen met de leasemaatschappij waarbij u het leasecontract hebt lopen. Zij kunnen u voorzien van informatie over het aantal schadevrije jaren dat u heeft opgebouwd. Daarnaast kunt u ook via het Centraal Informatie Systeem (CIS) uw schadeverleden achterhalen, in CIS wordt een register bijgehouden van uw schadeverleden.

Private Lease

Private lease is het leasen van een voertuig door een particulier voor persoonlijk gebruik. Bij private lease sluit een persoon een contract af met een leasemaatschappij voor het gebruik van een voertuig gedurende een bepaalde periode, meestal tussen 2 en 5 jaar. De leasemaatschappij blijft de eigenaar van het voertuig en is verantwoordelijk voor zaken als onderhoud, verzekering en pechhulp.

Bij private lease bouwt u doorgaans geen schadevrije jaren op, zoals bij het bezitten van een voertuig. Omdat de leasemaatschappij de eigenaar van het voertuig is, wordt de verzekering meestal op naam van de leasemaatschappij geregistreerd. Hierdoor kunt u geen ‘échte’ schadevrije jaren opbouwen tijdens de leaseperiode. In sommige gevallen kan een leasemaatschappij wel de mogelijkheid bieden om schadevrije jaren over te dragen als u bijvoorbeeld zelf een auto hebt gekocht. Echter, de specifieke constructie hiervan kan verschillen per situatie én verzekeraar.

Zakelijke Lease

Zakelijke lease houdt in dat een bedrijf een voertuig leaset voor zakelijk gebruik. Dit kan worden gedaan door onder andere zelfstandige ondernemers, bedrijven of organisaties. Bij zakelijke lease worden de kosten meestal door het bedrijf gedragen en het voertuig wordt op naam van het bedrijf geregistreerd.

In veel gevallen bouwt het bedrijf dat een voertuig leaset geen schadevrije jaren op, aangezien het voertuig op naam van het bedrijf staat geregistreerd. Als individuele medewerkers het voertuig gebruiken, bouwen zij geen persoonlijke schadevrije jaren op. Hierdoor kunt u dus geen ‘échte’ schadevrije jaren opbouwen tijdens de leaseperiode. Ook geldt hierbij dat in sommige gevallen een leasemaatschappij wel de mogelijkheid biedt om schadevrije jaren over te dragen als u bijvoorbeeld zelf een auto hebt gekocht. Echter, de specifieke constructie hiervan kan verschillen per situatie én verzekeraar.


Gerelateerde artikelen