Let’s go.

Dus je wil een motor kopen. Gefeliciteerd, dat is al je eerste geslaagde stap. Maar er komt nog best wat kijken bij het kopen van een motor. Neem je nieuw, neem je gebruikt, en waar let je op? En natuurlijk maakt het ook nog uit of je al jaren rijdt of net begint. We nemen je mee in een paar eenvoudige stappen.

1. Budget voor een nieuwe motor

Vergeet even die droommotor; voor de meesten onder ons is het niet gegeven om zomaar de motor te kunnen kopen die we het allerliefst zouden willen. Dat is wel een beetje waar, maar komt toch niet op de eerste plaats. Die is voor je budget. Hoeveel geld heb je, hoeveel wil je uitgeven en ben je dan klaar?

  • Allereerst in absolute zin: hoeveel geld heb je voor de aankoop van een nieuwe motor? Hoeveel flexibiliteit zit daar nog in? Dit zijn waarschijnlijk de belangrijkste zaken om duidelijk te hebben; hiermee weet je in welke prijsklasse je kunt kijken en hoe duur je motor dus maximaal kan worden. Zo eenvoudig is het. Als je nog een beetje kunt spelen hiermee, kun je je zoektocht verbreden van ‘maximaal zoveel’ naar ‘ongeveer zoveel’ en soms toch net een heel goede aanbieding binnenslepen.
  • Daarnaast is het handig om te weten of je nog bijkomende kosten hebt. Verzekering (Daar kunnen wij je bij helpen), wegenbelasting, onderhoud en bijvoorbeeld ook kleding of accessoires.
  • Als je een nieuwe motor koopt, horen daar regelmatige onderhoudsbeurten bij. Als je een tweedehands motor koopt, zul je misschien iets moeten doen voordat de motor weer perfect is. Het kan: een motor slijt en heeft onderhoud nodig. Maar heb je bijvoorbeeld ook vakantieplannen, dan zul je daar ook spullen voor nodig hebben. Misschien niet meteen, misschien komt dat uit een ander spaarpotje, maar het is opnieuw leuk om vooraf te weten. Dat geldt ook voor kleding. Heb je dat, of moet je nieuw kopen? Of is het oud en kun je wel iets nieuws gebruiken? En past het qua stijl nog wel? Ga even aan de keukentafel zitten en reken een paar dingen uit.

2. Motor kopen, waar op letten? De keuze:

Goed, je hebt je budget bepaald. Nu kun je een motor uitzoeken. Maar ondanks dat je keus nu beperkt is tot wat je kunt betalen, wat doe je? Wat wil je? Bedenk dan eerst het volgende.

  • Wat wil je er mee gaan doen? Los van je smaak, zijn praktische keuzes best behulpzaam bij het kopen van een nieuwe motor. Wil je zoals gezegd op vakantie kunnen of niet? Wil je daarbij al je bagage zelf meenemen, of hoeft dat niet? Een passagier? Dit gaat zelfs door tot aan de landen die je wil bezoeken: met een supercoole uitlaat kom je soms een land niet in, omdat daar andere regels gelden. En als dat nou juist het verschil is tussen de ene motor op je verlanglijst en de ander, kan dat dus belangrijk voor je worden. Wil je veel windbescherming of hoeft dat niet per se? Luxe of spartaans? Licht of zwaar? Het zijn allemaal opties die je het beste kunt beoordelen voordat je overgaat op het kopen van een nieuwe motor.
  • Dan komt het uitzoeken. Heel veel kun je thuis al doen. Merken, modellen, bouwjaren (als het een tweedehands zou worden), accessoires, maar vergeet ook de standaard opties niet: het ene model heeft wel ABS, het andere niet. Of een display in kleur, of verstelbare windbescherming, noem maar op. Daarin zit ook nog een wereld van verschil en ook dit kun je zelf op je gemak uitzoeken. In het geval je een nieuwe motor koopt, is het meestal wel helemaal up to date, maar dan kun je weer uitzoeken welke accessoires er op kúnnen en wat dat kost.
  • Als laatste kun je uitzoeken welke dealer kan leveren wat je wil. En als je nog geen definitieve keus hebt, wordt dat meervoud. Dan zul je dus meerdere dealers uitzoeken. Dat is sowieso altijd een goede gedachte. Niet alleen voorkom je impulsaankopen, maar je kunt ook uitzoeken waar je je goed bij voelt. Ook qua service, want als je voor onderhoud teruggaat, wil je opnieuw goed behandeld worden. En het is gewoon handig als je niet al te ver van huis je nieuwe motor koopt.

3. Proberen van de motor

Goed, je hebt je huiswerk gedaan, je weet wat je kunt uitgeven, je hebt een lijstje gemaakt met wat je zou willen op basis van wat jij het belangrijkst vindt, dan komt nu het leukste deel: het proberen.

  • Vooropgesteld dat je ook voor deze stap voldoende de tijd neemt, is het verder redelijk voor de hand liggend. Je moet er achter komen of je keuze ook echt bij je past en dat mag je letterlijk nemen. Ga eerst eens proefzitten. Natuurlijk op alle motoren die je hebt uitgekozen, pas dan kun je een goed besluit nemen. Dan ben je bij een dealer met meerdere merken in het voordeel, want met een beetje geluk kun je alles naast elkaar zetten. Als het je bevalt, kun je naar de volgende stap. Als het nog niet helemaal helder is, vraag je dan af of er iets aan gedaan kan worden. Motoren staan nooit perfect voor jou in de showroom, maar sommige kunnen wel een beetje op je aangepast worden, mocht je echt serieus zijn.
  • Tussendoor is het ook altijd handig om de medewerkers het hemd van het lijf te vragen. Alles wat je te weten kunt komen, is meegenomen en kan je helpen bij je uiteindelijke keuze. Ze zijn er om je te helpen en willen natuurlijk graag dat je straks tevreden een aankoop doet. 
  • Daarom is het volgende ook zo belangrijk: het proefrijden. Je bent helemaal onbekend met de motor die je misschien wil hebben, dus staan je heel veel prikkels te wachten. Naar gelang van het aantal cilinders, zal een motor een ander karakter hebben. Anders aanvoelen, maar ook andere trillingen doorgeven. Als je zeker wil weten dat zoiets je niet zal storen, is een proefrit wel zo handig.
  • Neem daarbij nogmaals de tijd. De meeste dealers zullen hier coulant genoeg mee zijn, een half uurtje is op het bedrag wat je wil uit gaan geven natuurlijk niet veel. Mocht je het overigens echt grondig willen doen, dan kun je altijd nog overgaan op een keertje huren. Ook daar zijn genoeg mogelijkheden voor. Maar misschien heb je in de tussentijd je lijstje alweer iets korter gemaakt en ben je bijna zeker van je keuze.
  • Nu zijn er twee redenen om opnieuw even de tijd te nemen. Ten eerste kan het nog steeds zijn dat je niet alles in één dag voor elkaar krijgt. Neem dan geen overhaaste beslissingen, maar ga er pas voor zitten als je alle opties de revue hebt laten passeren. Wellicht zelfs nog een keertje, om het zeker te weten. En uiteindelijk: slaap er gewoon nog een paar nachtjes over. Ook deze optie zal een dealer je wel willen geven. 

4. De knoop voor het kopen

Op dit punt aangekomen zul je waarschijnlijk een lading aan informatie, rekensommetjes, indrukken en offertes hebben, waar je nu nog iets zinnigs van zult moeten maken. En ook dit zou een leuke bezigheid moeten zijn. Als het niet goed voelt, zal niemand je dwingen. Een motor is een pleziermachine en een hobbyproduct, dus behandel dat ook zo. Een motor kopen is een avontuur. En dan ben je er: hierna ben je de eigenaar van een gloednieuwe, prachtige twee- of driewieler, de mooiste die er is, voor de beste deal, met de mooiste avonturen voor de boeg. Vergeet tot slot niet om de nieuw aangeschafte machine goed te verzekeren!

Het kan natuurlijk zo zijn dat u nog met een aantal vragen zit. Op de pagina met onze frequent gestelde vragen kunt u wellicht antwoord op deze vragen vinden. Staat uw vraag er niet tussen, geen enkel probleem! U kunt met ons in contact komen per mail via info@combimotors.nl of telefonisch via 0172 427035, een van onze adviseurs helpt u dan graag verder op weg!

Twijfelt u nog tussen een aantal verschillende merken of specifieke modellen? U kunt de verwachte premie berekenen per merk en model, dit kunt u tevens gebruiken om de knoop écht door te hakken!


Gerelateerde artikelen