Een motor importeren uit het buitenland?
Stel, je hebt een nieuwe motor gekocht. Of althans je bent goed op weg; je hebt de speurtocht gedaan, je hebt alles afgewogen en uitgepluisd, tot ver achter de komma, je weet wat je wil. En dan ontdek je dat het misschien een heel goed idee is om die motor niet in Nederland te kopen, maar de motor te importeren vanuit Duitsland of België.
Naast deze, zijn er ook genoeg andere redenen om je motor te importeren vanuit het buitenland. Je woont bijvoorbeeld vlakbij de grens en de motor die je wil is te koop, maar wel net over de grens. Of je hebt een zeldzaam model op het oog en kunt die nergens anders vinden. Of het scheelt veel geld. Dan hebben we nu een slim overzicht voor je. Wil je een motor importeren en wil je weten hoe, wij helpen je hierbij!
Eenvoudig een motor importeren binnen de EU
Om te beginnen: het is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Sinds we in de EU sommige regels hebben opgesteld, is vrije handel internationaal (binnen de EU) een stuk eenvoudiger. Wat je alleen wel nog steeds zult moeten doen, is het officieel maken. Maar ook dat is niet veel anders dan kopen in eigen land: identificatie en papieren, daar vat je het mee samen. Klopt dat, dan is de motor voor jou. En hoe je dat doet, leggen we je hier uit.
Motor invoeren: hoe pak je dit aan?
Het grootste verschil tussen kopen in eigen land en het importeren van een motor is de extra tussenstap bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer, oftewel de RDW. Daar wordt je import officieel gemaakt en zo krijg je je Nederlandse papieren. Maar zo ver zijn we nog niet. Voor het invoeren van een motor loop je de volgende stappen door.
Stappen bij het importeren van een motor
- Je hebt in het buitenland de motor gevonden die je wilt kopen en dus invoeren in Nederland.
- Je maakt een afspraak en regelt je vervoer. De motor kan niet op eigen kracht teruggereden worden, want daar zijn de papieren niet in orde voor. Je zult dus een aanhangwagen of busje moeten zien te regelen.
- Als de deal eenmaal rond is, heb je behalve de motor één ding absoluut nodig: de juiste papieren. Wanneer je een motor koopt in België heb je een rose/oranje papier nodig met voertuiggegevens. Importeer je een motor vanuit Duitsland dan heb je een zogenoemde Zulassungsbescheinigung nodig. Ook voor het importeren van een motor uit een ander land geldt hetzelfde: je hoort een officieel document te hebben.
- Een koopovereenkomst (of Certificaat van Overeenstemming) is in sommige gevallen ook handig, maar niet verplicht. Daarvoor zijn voorbeelden te downloaden, of je stelt zelf iets op.
- Eventueel is een zogeheten gelijkvormigheidsattest voor een Belgische transactie een bonus, maar ook geen noodzaak. Wil je het zeker weten, dan kun je het er natuurlijk gewoon bij nemen tijdens de overdracht. Je hebt als het goed is al genoeg contact gehad met de verkopende partij, deze is zelf verantwoordelijk voor het afmelden bij de eigen instanties, waar dus ook documentatie van beschikbaar is.
- Heb je eenmaal de motor en het juiste papier, dan kun je weer terug naar huis, want je zult naar de RDW moeten voor het invoeren van jouw motor. Maak daarvoor een afspraak zodra je weet dat je de motor en alle papieren hebt.
RDW Motor invoeren
Let er voor je afspraak bij de RDW op dat je motor helemaal in orde moet zijn voor toelating op de Nederlandse wegen. Als er dus bijvoorbeeld een andere uitlaat is gemonteerd, kun je beter de originele er eerst op terug monteren voordat je gaat, of elk ander onderdeel dat niet geheel volgens Nederlandse eisen werkt. Dit geldt in het bijzonder ook voor koplampen van motoren uit linksrijdende landen (Groot-Brittannië en Ierland), dit dient opgelost te worden vóór je afspraak.
De kosten van het invoeren van de motor
Dan is er nog een kleine financiële zijstap: In Nederland worden motoren nog eens belast met BPM. Dit geldt voor nieuwe motoren en loopt in de loop van de jaren af, dus als je motor oud genoeg is, is de resterende BPM nul. Hoe nieuwer de motor, hoe meer BPM je bij het invoeren van de motor moet betalen. De berekening hiervoor is eenvoudig online te vinden, de juiste formulieren ook.
Voor de BPM is het ook van belang om een kopietje te hebben van alle papieren.
Afspraak motor importeren bij de RDW
Is alles omtrent de BPM geregeld, dan kun je naar de RDW. Je kunt hiervoor natuurlijk met hetzelfde busje of dezelfde aanhanger gaan, wel zo makkelijk, maar voor dit soort momenten kun je ook een zogeheten eendagskenteken aanvragen. Dit is speciaal hiervoor bedoeld en is precies wat de naam inhoudt. Ook dit kun je aanvragen via de website van de RDW.
Ben je eenmaal gearriveerd, dan is het verder een kwestie van afwachten. Zorg dat je drie dingen hebt: de motor zelf, netjes en legaal volgens de Nederlandse wet, je eigen legitimatie en de papieren waar we het eerder over hadden.
Een keurmeester zal alles controleren (motor en papieren) en je vervolgens een keuringsrapport geven als alles klopt. En nog belangrijker: dan heb je ook recht op een kenteken, wat een kleine week later vanzelf op de mat valt. De gele plaat laat je vervolgens zelf bij een erkend adres maken.
En dat is alles om de motor te importeren! Met de motor en het kenteken ben je helemaal klaar voor een lang en gelukkig motorleven.
Motor importeren van buiten de EU
Sinds Brexit is het een stuk minder aantrekkelijk om motoren uit Groot-Brittannië te importeren. Dit is hetzelfde als een motor uit elk ander land buiten de EU: je zult rekening moeten houden met invoerrechten en andere obstakels. Maar het is niet onmogelijk.
Als je zou willen, kun je zelfs motoren uit de VS invoeren. In dat geval kun je het best contact opnemen met bedrijven die zich bezighouden met import, er zijn specialisten die dit regelmatig doen met auto’s, zij zullen weten wat je moet doen.
Andere landen die we nu niet genoemd hebben, vallen eigenlijk in twee categorieën: binnen de EU of er buiten. Binnen de EU gelden voor het importeren van de motor ruwweg de stappen die we genoemd hebben. Buiten de EU kan het invoeren van die de motor iets lastiger worden, maar zeker niet onmogelijk!
Meer weten? Lees alles nog eens rustig na over motor invoeren bij de RDW.
Motor verzekering
Als je feilloos door alle bovengenoemde stappen bent gelopen is het belangrijk om een verzekering voor je nieuwe motor te vinden. Wij helpen je maar al te graag aan een passende motorverzekering, speciaal voor jouw situatie. Neem telefonisch contact met ons op via 0172 427 035 of kijk op onze website en vergelijk diverse premies!